Herstellen houtrot

Houtrot ontstaat door opsluiting van hout, door een slechte ventilatie van ruiten, door de koude brug van metaal t.o.v. hout. Vaak ontstaat het door slecht onderhoud aan de binnenkant, door kitranden die niet goed aansluiten.

Om houtrot te kunnen behandelen, moet eerst de oorzaak worden opgespoord en zo mogelijk worden verholpen. Het houtrot zelf dient volledig te worden verwijdert. Afhankelijk van de omvang kun je kiezen voor geheel of gedeeltelijk vervangen door zoveel mogelijk hetzelfde houtsoort. Kleinere plekken vul ik op met middelen van 1 to fix. Soms iets versterkt met glasvezels van Beissier. Voor de kleinere naden, kieren en gaatjes gebruik ik vaak de Woodfiller van Beissier, ook daarin zitten glasvezels.

De elasticiteit van deze middelen moet zich nog bewijzen, maar mocht het iets gaan kieren kan het vocht wat erin komt ook weer eruit en het is makkelijker bij te werken. Kit of epoxy sluiten af, kunnen (opnieuw) voor houtrot zorgen en moeten in hun geheel verwijdert worden omdat het vocht eronderdoor kruipt. Dat hoeft met deze middelen niet.